Testvértelepülések találkozója Éberhardon

Éberhard és két testvértelepülése, a magyarországi Hédervár és az erdélyi Héderfája községek évente találkozót szerveznek, melyre minden évben másutt kerül sor. A tavalyi héderhájai találkozó után az idén Éberhard fogadta a testvértelepülésekről érkező küldöttséget a július 20-ai hétvégén.
Éberhard Pozsonytól 15 kilométerre fekvő, egykoron német, majd magyar, ma magyar–szlovák település. A helyi magyarok a Csemadok alapszervezettel karöltve több magyar rendezvényt is szerveznek, hogy a település magyar hagyományai továbbéljenek. A nyelvhatáron húzódó községek zöme ezért is keresi a kapcsolatot a magyarországi településekkel.
Az Éberhard község önkormányzata által szervezett találkozó több napos programmal várta az ideérkezőket. Valacsay Edit, helyi önkormányzati képviselőtől megtudtuk: mivel ezeknek a találkozóknak többek között egymás szokásainak a megismerése is a
célja, a csallóközi hiedelemvilágból összeállított játékos vetélkedőt is szerveztek. Az akadályverseny több állomásból állt. A verseny összeállítói izgalmas neveket adtak az egyes állomásoknak, úgy mint: A tündérek - Tündér Ilona és Árgyilus királyfi, Tündérrózsa, de volt Boszorkánygyűlés Héderváron/Lucaszék, Gönczöl táltos/Tündérfátyol – a Tejút eredete elnevezésű állomás is. A vetélkedőn kukoricamorzsolás, gatyamadzagfűzés, hajfonás, kofola és sörivó verseny, bab és lencse válogató verseny is volt. Természetesen a műveltségi vetélkedő sem maradhatott el, a lényeg azonban a szórakoztató játék volt.
A találkozón kulturális programmal is várták a vendégeket és a falubelieket, melyet a helyi vadászháznál tartottak. A programban felléptek a helyi iskolások és a Margaréta helyi gyermektánccsoport, valamint a hédervári fiatalok. Héderfája község diákjai erdélyi táncokat adtak elő. Vendégül látták Berecz András magyarországi mesemondót és Szabó Dávid harmonikást is. A helyi diákok közül fellépett Mikóczy Dominika, Tompa Mihálydíjad előadó is. Az estét Zsapka Attila műsora zárta.

Szabad Újság, 2013.07.31.