Procházka mégsem lesz bíró Luxemburgban

A Denník N információi szerint Radoslav Procházka jelölését a Bírói Tanács elutasította, így nem lesz az Európai Unió Törvényszékének bírája. Procházkát a kormány jelölte még ősszel, ami után a politikus lemondott pártelnöki tisztségéről, sőt az általa alapított Sieťből is kilépett.

A Sme online kiadásának információi szerint a jelölést véglegesen elutasították, így már biztos, hogy Radoslav Procházka nem válik a Európai Unió Törvényszékének bírájává, amely az Európai Bíróság hatósága. A napilap arra is kitér, hogy ezzel a volt politikus havi 21 ezer eurótól esik el. A bírák fizetését további díjazással szokták megtoldani, így nagyjából 310 ezer eurós évi bevétele is lehet egy luxemburgi bírának.

Radoslav Procházka és a Bírói Tanács még nem reagált a hírre. Procházkát a Szlovák Ügyvédi Kamara jelölte a posztra, amelynek vezetőségében a jogász korábban tevékenykedett. A jelölést a kormány is elfogadta. Procházka a meghallgatáson úgy nyilatkozott, ez az a munka, ami megfelelne elképzeléseinek, ugyanakkor a jelölést többen kritizálták. Az ellenzéki képviselők szerint a Sieť alapítójának nincsenek meg a megfelelő képességei a poszt betöltésére és ellátására. A Nyílt Igazságszolgáltatás elnevezésű szövetség például még szeptemberben arra szólította fel a Bírói Tanácsot, hogy döntését indokolja meg, mivel azt megkérdőjelezhetőnek tartják.

Az Európai Bíróság fő feladata az európai uniós jogrend értelmezése. Hatáskörébe tartozik a jogi és természetes személyek által benyújtott keresetek elbírálása, amelyek az uniós intézmények ellen irányulnak, illetve a tagállamok által benyújtott keresetek elbírálása is.

Ahogy azt korábban írtuk, a posztot már szeptember 1-jével el kellett volna foglalni, ám az eredeti jelölt, Mária Patakyová elégtelen francianyelvtudása miatt nem ment át az uniós bírósági meghallgatáson. Ezt követően Jana Bajánková, a Bírói Tanács elnöke új választást írt ki, júniusban viszont a Bírói Tanács egy szavazat híján nem választotta meg az akkori egyetlen jelöltet, Ján Mazákot. Később szoros eredménnyel jelölték Procházkát, akit az uniós bíróság nem fogadott el.

http://felvidek.ma/2016/12/prochazka-megsem-lesz-biro-luxemburgban/