Pár gondolat a munkatörvénykönyvről

A Szlovák Köztársaság kormánya egyik prioritásként fogalmazta meg a Munkatörvénykönyv módosítását, azzal a szándékkal, hogy segítse új munkahelyek kialakítását és a munkanélküliség csökkentését, attól tartok, ez nem fog sikerülni, ehhez ugyanis csupán a munkatörvénykönyvét megváltoztatni nem elegendő.
Amíg a vállalkozó nem érzi a biztos hátteret, nem hoz létre új munkahelyet, a biztos háttérrel most többek között a járulékok rendszerére is gondolok, több vállalkozó kifejtette már, nem örülne a szuper bruttó bérezésnek sem (mellékesen megjegyzem, annak ellenére, hogy valószínűleg nem ők, hanem a munkavállalók járnának rosszabbul ez esetben).
Az eredeti tervekhez képest a dolgozó szempontjából van némi előre lépes, például az eredeti tervezet szerint a munkaadónak csak konzultálnia kellett volna a munkavállalók érdekképviseleti szervével bizonyos kérdésekben, a mostani módosítás szerint majd a dolgozók beleegyezése is szükséges bizonyos munkafeltételek módosításához.
A próbaidő meghosszabbításának lehetősége véleményem szerint szintén a munkavállalót érint negatívan, hiszen az alap három hónap szerződésben meghosszabbítható még három hónappal (vezető beosztású dolgozóknál 6 hónap az alap próbaidő), hiszen próbaidő alatt bárkinek indok nélkül felmondhat a munkaadó.
A rugalmas munkaidő bevezetése nézetem szerint sok esetben szintén nem a munkavállalónak kedvez majd, hiszen teljesen pontosan nincsenek megfogalmazva a feltételei.
A munkatörvénykönyv módosítása azt hiszem tovább fogja borzolni a kedélyeket, a szakszervezetek és a munkáltatók ugyanis a parlamenti vita előtt újabb követelésekkel állhatnak elő -esetleg a régieket próbálják majd meg képviselő ismerősekkel tolmácsoltatni a vita során. Ennél fogva a végső verziótól a kormány javaslata még mindig nagyon messze lehet, még akkor is, ha a szakszervezetek és a munkaadók javaslataiból néhány bekerült a javaslatba. Bízom benne, olyan törvény születik, melyről az alkalmazás során nem az derül ki, ismét nem kedveztünk senkinek, sem a dolgozók helyzete nem lett jobb, sem a vállalkozóké, mert így akkor az új munkahelyek teremtését ismét elfelejthetjük.