Megmenekülhet a pozsonypüspöki kórház

Püspöki kórház.jpg

Ahogy arról korábban már írtunk, felröppent a hír, hogy megszűnik a pozsonypüspöki specializált kórház, s a minisztérium tervei szerint annak még működő osztályait más intézményekbe költöztetik.

Tomáš Drucker egészségügyi miniszter szerint a Pozsonyi Egyetemi Kórházhoz (UNB) tartozó pozsonypüspöki intézmény komoly veszteséget termel, ezért meg kell szüntetni. A pozsonypüspökiek azonban úgy vélik, hogy a még működő osztályokat, elsősorban a geriátriai részleget meg kellene tartani.

Ožvald Erzsébet, a városrész polgármestere, megyei képviselő november 21-én tárgyalt a miniszterrel a kórház további sorsáról. A megbeszélésen a miniszteren kívül részt vett Andrea Kalavská államtitkár is. Az egyórás tárgyaláson a minisztérium felvázolta az álláspontját, mely szerint az intézmény veszteséggel működik – mondta a polgármester. Ožvald Erzsébet kérdésünkre azt is közölte, a városrész szeretné megmenteni a kórházat, s ebben várhatóan a segítségére lesz a megyei önkormányzat is. A pozsonypüspöki önkormányzat több európai uniós projektben vesz részt, ezért kérte, ezt vegyék figyelembe, amikor az intézmény sorsáról döntenek. A polgármester szorgalmazta a miniszternél, hogy mentsék meg a kórházat. A tervek között szerepel egy nonprofit szervezet létrehozása, amely működtetné az intézményt. „Abban egyeztünk meg, hogy jövő héten találkozunk a kórházban, eljön ő is és az államtitkár asszony is, és részletesen megbeszéljük, hogy mit tudunk kialakítani a kórházban.”

A polgármester szerint lehetőség van gondozási központ vagy akár bölcsőde kialakítására is, de más szociális intézmény is helyet kaphat a kórházban. Ahhoz mindenképpen ragaszkodni fognak, hogy a geriátriai osztály maradjon. A polgármester szerint a minisztérium hozzáállása konstruktív volt.

Azt ő is megerősítette, hogy lesznek olyan osztályok, amelyeket biztosan elköltöztetnek más fővárosi intézménybe, így például a gyermek-tüdőosztályt a kramárei Egyetemi Gyermekkórház és Rendelőintézet épületébe. Ugyanakkor az osztály főorvosa azt kérte, hogy ugyanolyan feltételeket biztosítsanak az osztály működéséhez, mint amilyenek Pozsonypüspökin adottak voltak. Drucker ígéretet tett, hogy 2017 első félévében megteremtik a feltételeket és az osztály nyáron költözhet.

A neuropszichiátriai osztály a ružinovi kórház részeként működik, valószínűleg azt is elköltöztetik. A püspöki önkormányzat szempontjából a legfontosabb, hogy a geriátria megmaradjon az intézményben – árulta el a polgármester. Ezt szeretnék tovább bővíteni. A megye 40 férőhelyes nyugdíjasotthont kíván létesíteni, mivel a récsei otthon tönkrement, s a megye ennek pótlására az S pavilonban ki tudna alakítani egy otthont. Ennek felújítása a megye költségvetéséből is megvalósulhatna. Ožvald Erzsébet ezért úgy tervezi, hogy egy tárgyalást kezdeményez majd a minisztérium vezetői és Pozsony megye elnöke, Pavol Frešo között is, hogy együttes erővel a lehető legjobb megoldás születhessen. Bízik abban, hogy a városrész önkormányzata a megyével és a minisztériummal karöltve megtalálja a megfelelő megoldást az ügy rendezésére.

A régi kórház területén lévő poliklinika továbbra is működik, s megmarad a jövőben is.

http://felvidek.ma/2016/11/megmenekulhet-a-pozsonypuspoki-korhaz/