Jók a magyar-szlovák politikai és gazdasági kapcsolatok

Újabb útszakaszok épülnek a határ két oldalán (fotó: wikipedia)

Áder János és Andrej Kiska hétfői találkozóján elhangzott, hogy a magyar-szlovák gazdasági kapcsolatrendszer sosem volt még ilyen jó, mint most. Ezt erősítették meg a mai vegyes bizottsági találkozó után is.

A magyar-szlovák politikai és gazdasági kapcsolatok soha nem tapasztalt magas szintre jutottak – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára pénteken, a magyar-szlovák gazdasági vegyes bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón – írja az MTI. A teraz.sk hírportál szerint ugyanezt erősítette meg Vojtech Ferencz a gazdasági minisztérium államtitkára is.

Magyar Levente szerint, figyelemre méltó a két ország közötti energetikai együttműködés, Közép-Európában elsőként hoztak létre nagy kapacitású gázvezeték összeköttetést, és hasonlóan ambíciózus tervek vannak a közeljövőre is. Magyar Levente fontos területnek nevezte a közlekedési kapcsolatok fejlesztését. Szlovákia és Magyarország Európában az egyik leghosszabb, majdnem 700 kilométeres határszakasszal rendelkezik, a vállalatok szempontjából létfontosságú, hogy ez a közös határ nyugat-európai sűrűséggel legyen átjárható – mondta. Ezért újabb útszakaszok épülnek a határ két oldalán, hogy a régiókat összekössék.
Hamarosan új Duna-híd épül a két Komárom között. Létrejön egy újabb autópálya-összeköttetés Miskolc és Kassa között, Győr és Pozsony között pedig néhány éven belül befejezik a hiányzó magyarországi útszakaszt. A nagy fejlesztéseken túl tucatnyi kisebb hidat, kompkapcsolatot és közúti átkelőhelyet fognak kialakítani a következő években, amire szintén megvan a fedezet – mondta a gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár.
Magyar Levente kitért arra is, hogy a csütörtökön megtartott üzleti fórumon a kétoldalú kapcsolatokban érdekelt mintegy száz magyar és szlovák cég vett részt. Hozzátette, szlovák kollégájával azt az ambíciót fogalmazták meg, hogy ezután évente tartanak egy gazdasági fórumot, ezer – de legalább több száz – cég részvételével.
Vojtech Ferencz, a szlovák gazdasági minisztérium államtitkára felidézte: a magyar és szlovák elnök hétfői találkozóján kölcsönösen megállapították, hogy a két ország kapcsolatai magas szinten vannak, ezzel a megállapítással a mostani találkozó után ő is egyetért.
A vegyesbizottsági ülés jegyzőkönyvét Magyar Levente és Vojtech Ferencz látta el kézjegyével.

(MTI/teraz.sk/Felvidék.ma)

http://felvidek.ma/2016/12/jok-a-magyar-szlovak-politikai-es-gazdasagi-k...