Gerulata, a római erőd

Gerulata.jpg

Az őszi melegek, vagy ha úgy jobban tetszik a vénasszonyok nyara lehetőséget ad még a kellemes kirándulásokra. Kevesen tudják, hogy Pozsony megye területén számos római emlék található. Többek között a Pozsonyhoz tartozó Oroszváron is. Ide kalauzoljuk most el önöket. az október végéig nyitva tartó Gerulata szabadtéri múzeumot és a mellette található kiállítást mindenképpen érdemes megnézni azoknak, akiknek útjuk a fővárosba vezet.
Természetesen sok látnivaló akad Pozsonyban is, hiszen a magyar koronázó város mind kastélyokban, mint templomokban és múzeumokban bővelkedik, a magyar ember pedig nagyon sok szívének kedveset talál az ősi városban a váron kívül is. Azonban megéri kimenni a városból, és Oroszvár felé venni az irányt. Oroszvár mostanában inkább a Zichy (Lónyay) kastély körüli tulajdonviszony miatt vált a híradók témájává. A kastélyt viszont a nagyközönség előtt zárva tartják, így csak a kerítésen keresztül nézhetjük meg a pompás neogótikus építményt.
A faluba érve, mely hivatalosan Pozsony része, a templom mögötti kis utcában, melyet stílusosan Gerulata (Gerulatská) utcának hívnak, található a múzeum. Carnuntum után (a mai Bad-Deutsh Altenburg környéke) ketté vált a Limes Romanum. Az egyik védvonal a Duna partján haladt tovább, és védte a birodalmat a germán törzsektől. Az erődöt több mint egy évszázada fedezték fel. Azóta folyamatosak az ásatások a térségben. 1961-ben sikerült áttörő eredményt elérni, akkor került felszínre a templom közelében egy későrómai erőd. Az ásatások során előkerült falfelirat tanúság szerint a helyőrséget ala prima milliaria Cabnnenefatium alkotta. Valószínűsíthető, hogy a tábor az időszámításunk szerinti második évszázadban épült. Katonai bázis volt, erre utal, hogy kettős V alakú árok nyomaira bukkantak, amely 27 méter széles volt. Később katonai barakkokat is találtak.
A kőből épült kastély (castellum) a palánktábor területén helyezkedett el. Az erődítmény nyugati része épségben maradt, az szabadtéri múzeumként látogatható. Az épület keleti részét és a tábor egy részét a Duna elmosta. A megmaradt falak rusztikusak, az alja 3,2 méter a felső, föld feletti rész pedig 2,4 méter széles. A Kőerőd egyes része az akkori építkezési szokásokat követve épült, régebbi épületek köveit, sírköveket és oltárokat is felhasználva építették. A polgári település az egyik feléről körbe zárta a katonai bázist, a másik feléről a Duna védte. Mivel valószínűsíthetően a mai település alatt volt, az ásatásokra csak építkezésekkor kerül sor. Nem messze a falutól, a D2-es autópálya építésekor került felszínre a Severus nevű település, amely lakóinak feladata a tábor élelemmel való ellátása volt. A Gerulata Múzeumban korabeli sírkövek, oltárok és más leletek találhatók. A kor hangulatát jól mutatják a korabeli ruhák hű másolataiba öltöztetett bábuk, és használati eszközök. Az akkori építményeket makettek és rajzok segítségével ismerhetjük meg. A római kor szerelmeseinek és a történelmet kedvelőknek szinte kötelező megtekinteni a Gerulatát.

Szabad Újság, 2012.10.03.