A kormány kész kifizetni az Általános Egészségbiztosító tartozásait

Az Általános Egészségbiztosító (Všeobecná zdravotná poisťovňa – VšZP) ebben az évben 283 milliós adósságot halmozott fel. A pénzügyminiszter kétségbe vonja, hogy ilyen magas lenne az állami egészségbiztosító adóssága. Várólisták keserítik meg a betegek életét, az orvosok szerint erről is a biztosítók tehetnek.

A pénzügyminisztérium hajlandó segíteni az Általános Egészségbiztosítónak, mely ismételten milliós tartozásokat halmozott fel. A pénzügyminiszter kijelentette: kész segíteni a biztosítónak, de nem szeretné, ha ez azt jelentené, hogy további forrásokat kell átcsoportosítani az egészségügyre. Peter Kažimír a költségvetésről szóló parlamenti vitában elismerte, hogy gondok vannak az állami egészségbiztosítónál, de hozzátette, nem tudja pontosan, milyen súlyosak a problémák. A tárcavezető szerint az állami egészségügyi felügyelet vizsgálja az ügyet, s amíg nem készül el a jelentés, nem lehet tudni, mennyire válságos a helyzet. Az ellenőrzés lefolytatása után a kormány kész segíteni az állami biztosítónak. A miniszter szerint nincs ok pánikra.

Az Általános Egészségbiztosító az előrejelzések szerint idén 283 milliós adósságot halmozott fel – legalábbis ez derül ki a Deloitte Adverosy Kft. elemzéséből. Az elemzést Miroslav Kočannak, a biztosító igazgatójának a megbízásából végezte el a cég. Peter Kažimír nem ad hitelt a jelentésnek. A biztosító adóssága 2015-ben kezdett el halmozódni, amikor megnövekedtek az egészségügyi kiadások, többek között az orvosok és a nővérek bérének, illetve a beavatkozások árának emelése miatt.

http://felvidek.ma/2016/11/a-kormany-kesz-kifizetni-az-altalanos-egeszse...