A kisebbségi bizottság támogatja a Minority Safepack kezdeményezést

Aláírás.jpg

Nyilatkozatban foglalt állást pénteki ülésén a szlovák kormány mellett létrehozott kisebbségi bizottság a Minority Safepack kapcsán. A Minority SafePack az őshonos európai kisebbségek jogainak európai uniós szintű védelmét kezdeményező aláírásgyűjtés. A petíciót március végéig lehet aláírni papíralapon, vagy elektronikusan.

A szlovák kormány mellett létrehozott kisebbségi bizottság, mely több, az őshonos nemzeti kisebbségek és etnikai csoportok európai ernyőszervezeteként működő FUEN-tagszervezettel is kapcsolatban van, hivatalos határozatot is hozott a polgári jogi kezdeményezést illetően – tájékoztatta a Felvidék.ma-t Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője.

A Kormányhivatalban zajló kisebbségi bizottsági ülésen elfogadott nyilatkozat leszögezi: „Az őshonos nemzeti kisebbségek az Európai Unió elválaszthatatlan részét képezik és jelentős mértékben hozzájárulnak a kulturális sokszínűséghez, a modern demokratikus társadalomhoz, nyelvi és kulturális gazdagságuk pedig olyan alapérték, melyet szükséges védeni”.

A dokumentum elfogadását Bukovszky László kormánybiztos és a bizottság magyar nemzetiségű jelöltjei, köztük Bauer Edit, Bárdos Gyula, Szekeres Klaudia, Tóth Tibor és Tokár Géza egyaránt szorgalmazták.

A FUEN által indított petíció akkor lesz sikeres, ha azt legalább egymillió európai uniós állampolgár aláírja. Vince Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának FUEN elnöke február 1-jén bejelentette, már több mint hatszázezer aláírás összegyűlt, de március végéig még sok a tennivaló, hogy a célt elérjék. Ezért is fontos, hogy aki még nem tette meg, írja alá a petíciót.

A bizottság állásfoglalásában üdvözli és támogatja a kezdeményezést és azt, hogy létrejöjjön egy olyan jogi környezet, amely hozzájárul a régiós és kisebbségi nyelvek terén a kultúrában és több más fontos területen is jelentkező sokszínűséghez. A bizottság az összes szlovák állampolgár és a nemzeti kisebbségek tagjainak figyelmébe ajánlotta a kezdeményezés aláírását, melyet a magyar kisebbség tagjai a jogaink.sk honlapon keresztül tehetnek meg, s itt is tölthetik le a vonatkozó íveket – derült ki Tokár Géza tájékoztatásából.

Módosul a kisebbségi bizottság alapszabálya

Tokár Géza arra is kitért: a kisebbségi bizottság ülésén határozat született arról is, hogy megváltozik a testület alapszabálya. Bukovszky László az ülésen kifejtette, a változásokat az indokolja, hogy a bizottság hatáskörei megváltoznak és a kulturális támogatások rendszerével ezután már nem fognak foglalkozni. A két legfontosabb változás, hogy a testület kétkamarássá válik, bizonyos esetekben az állami szervek is szavazati jogot kapnak, ugyanakkor visszaállítják a kisebbségek arányos szavazatait, ami azt jelenti, hogy a magyar kisebbség egy egységes voks helyett öt szavazattal bír majd.

Egyes fontos témákban, melyek csak egy-egy kisebbséget érintenek, az adott közösség képviselőin kívül másnak nem lesz szavazati joga. Az elfogadott változásokat a kormány emberi jogi tanácsának is jóvá kell még hagynia. A bizottság magyar tagjai megszavazták a változásokat, ugyanakkor hangot adtak fenntartásuknak – megállapításuk szerint a kisebbségvédelmi keretegyezmény által meghatározott céloknak továbbra sem tesz eleget a testület a jelenlegi formájában, mivel csak tanácsadói hatáskörei vannak. A kormánytól további lépéseket várnak, melyek az ország nemzetközi kötelezettségeiből adódnak – tudtuk meg Tokár Gézától.

http://felvidek.ma/2018/02/a-kisebbsegi-bizottsag-tamogatja-a-minority-s...